All About Turkey - Information About Turkey - Traveling Turkey

AMPHITHEATER AND CAMPING




Special thanks to Doc. Dr. Cuneyt Arslan for letting us use his page.  

Doc. Dr. Cuneyt Arslan

Istanbul Technical University

Metallurgical and Material Engineering Department 

34469 Maslak - Istanbul-Turkey

The address is: http://www2.itu.edu.tr/~arslanc/

1998 GAP / ADIYAMAN

VE  YİNE  "YEŞİL ÖNCÜLER"

1998 sonbaharında bir gönüllünün çağrısına binlerce gönül yanıt verdi...

 İstanbul'daki 7 devlet üniversitesinden 3,000 gönüllü öğrenci, GAP Bölgesi üniversitelerinden 500 gönüllü öğrenciyle ve 1,500 Mehmetçik'le Adıyaman'da kurulan
DÜNYANIN EN BÜYÜK KIŞ KAMPINDA
buluştu ve
DÜNYANIN EN BÜYÜK TOPLU AĞAÇLANDIRMA VE EROZYON KONTROL
çalışmasını gerçekleştirdi.

Sivil bir hayal gücünün eseri olan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin büyük lojistik desteği,
katılımı ve manevi katkısı ile bütünleşen bu dev proje
YEŞİL ÖNCÜ GAP AĞAÇLANDIRMASI
MEHMETÇİK - ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ ELELE

adıyla gerçeğe dönüştü.
 

Neden Böyle Bir Proje ?

Güneydoğu Anadolu Projesinin hayata geçirilmesinde ağır bedeller ödemekteyiz tüm ulusça...

Ve Gap'ın barajları ne yazık ki çamurla doluyor...
O halde birşeyler yapmalıydık hem de HEMEN !...

Böyle bir projeyi tasarlarken en çok şunu düşündük: 
Ülkemizin insanı pek çok iç ve dış nedenle hemen her gün yeni bir travma yaşıyor. Ve halkımız bunu hiçbir şekilde haketmiyor. Yarınlara inananlar olarak geleceğe bir umut ışığı yakmak, bir tutam güzellik katmak için

"TÜRKİYE'DE  DE   GÜZEL   ŞEYLER   OLUYOR"

sloganıyla yola çıktık. 

Üniversite gençliği -özellikle medyada- her an itişip kakışan, zaten sorunları olan ülkenin başına yeni sorunlar açan bir toplum kesimi gibi sunulmakta. Kendi gençliğimizden bu yana 28 yıldır üniversite gençliği ile bir arada olan ve gençlikten hiç kopmayan bizler, bunun gerçekte böyle olmadığını biliyoruz. İyi bir amaç gösterildiğinde gençlerin ne gibi mucizeler yarattığına Gelibolu Ağaçlandırmasını yaparken tanık olduk. Daha önce (1-15 Aralık 1994) "İTÜ - İÜ Gelibolu Şehitliği Uluslararası Ağaçlandırma Etkinliği" adıyla gerçekleştirdiğimiz projenin, pek çok alanda moral-çöküntü yaşayan ülkemiz insanına herşeyin kötüye gitmediğini göstermesi en büyük dileğimizdi.

Turk-medyasi-burada-ne-duruyorsunuz-TIKLAYIN

Yakın tarihimizin çeşitli dönemlerinde yaşanan soyal çalkantılarda ağır faturalar ödemek zorunda kalan üniversite öğrencisinin yüreğindeki yurt ve orman sevgisini ve bileğindeki gücü, şehitler diyarını yeşillendirme yolunda seferber etmek bizlere onur verdi; gençlerimize de Aralık ayının çetin kış şartlarında ülkeleri için doğrudan ve elleriyle bir şeyler yapmanın mutluluğunu yaşattı. Kızlı-erkekli toplam 1,500 öğrenciden oluşan ağaçlandırma grupları manga-takım-bölük ve tabur sisteminde çalışarak 300 hektar alana 300,000 fidan diktiler ve 3.5 km boyundaki araziye yayıldıklarında dünyanın en güzel fidanları kendileri oldular.

1994 yazındaki büyük Gelibolu yangınından sonra bölgeye gidip ormanın yeniden yapılmasına öncülük ederken kendilerine "İTÜ YEŞİL ÖNCÜ GELİBOLU TABURU ve İÜ YEŞİL ÖNCÜ GELİBOLU TABURU"  adlarını veren bu gençler, ayrıca mutfak hizmeti, bulaşık nöbeti, çadır nöbeti, kapı nöbeti ve gece koruma devriyesi gibi görevler üstlenerek sorumluluk almanın, kendilerini yönetmenin, yaptıkları işe sahip çıkmanın ve siyasi eğilimleri ne olursa olsun kavgasız ve kardeşce bir arada yaşamanın en etkili pratiğini yaptılar.

 

Dünyanın çok farklı köşelerinden gelip bu kampa katılan Yeni Zelandalı, Avustralyalı, Alman, İngiliz, Fransız öğrencileri bizimkilerle birlikte çalışıp, birlikte yemek yiyip, bir arada uyuyarak, hasım dedelerin dost torunları oldular ve Dünya barışına kendi paylarına düşen katkıyı verdiler.

Onların diktiği fidanlar bugün insan boyunu aştı, kozalağa durdu.

Bu projede sağlanan başarı, bize yeni ve daha kapsamlı bir tasarıyı hayata geçirme cesaretini verdi.

Üniversiteli gençlik toprağını avuçlayıp onu yeşil fidanlarla buluşturduğunda, ülkesini daha çok seviyor. Çünkü sevmek tanımaktan geçer. Bu projeyle batıdan gelen binlerce genç Güneydoğu'yu tanıdı. Tarihimizin en büyük projesi olan GAP'ın geleceğine sahip çıktı.

Önemli bir başka nokta da; Güneydoğu'da PKK'nın üstüne giderken çeşitli çevrelerce doğa ve insan katliamı yapma iftirasına uğrayan Mehmetçiğin ülkesinin taşına, toprağına, yeşiline ve üniversite gençliğine nasıl sevgiyle bağlı olduğunun bu projeyle bir kez daha vurgulanmış olmasıdır.

Bizler bütün bir ulus olarak GAP için 15 yıldır ağır bedeller ödemekteyiz. Güneydoğu Anadolu Projesi sıfır dış kredi ile bugünlere geldi. GAP'ın ulusal bir proje olarak hayata geçirilmesi, silahlı terör kışkırtmasına kadar uzanan uluslararası engellemeyle karşılaştı. Ayrıca Türkiye, su savaşı senaryolarına dayalı yoğun bir uluslararası politik baskının hedefi haline getirildi.

Bizler, böylesine ağır bedeller ödenerek yapılan GAP'ın kalbi durumundaki Atatürk Barajı'nın kısa sürede çamurla dolup ekonomik anlamını yitirmesine izin vermeyeceğiz. Atatürk Barajı'nı ve bundan sonra yapılacak olan barajları, 16 yılda %55 i çamurla dolan Keban'ın akıbetinden koruyacağız.

Prestij projeleri yapılırken büyük hatalar da yapılabiliyor. Bundan böyle barajları erozyondan koruyacak ve tarım alanlarının önce bataklaşmasını sonra da tuzlanarak çöl olmasını önleyecek ağaçlandırma projelerinin, baraj temelleri atılırken başlatılmasını istiyoruz. Bu isteğimize kulak verilmesi, bu isteğin ciddiye alınması için binlerce öğrenciyi Adıyaman'a taşıdık.

Artık hata yapılmamasını, yapılan hataların hemen düzeltilmesini binlerce üniversiteli gencin ve Mehmetçiğin ağzından söyledik.

Yalnızca eleştiren ve talep eden değil, yapan ve yapılabileceğini gösteren, düşünen ve düşlerini gerçeğe dönüştürenler olarak Adıyaman'da 29 milyon metrekare alana 15 günde 3,600,000 fidan diktik. Hem de 72 saat sürekli sağanak yağışın engellemesine rağmen !

 Turk-medyasi-burada-ne-duruyorsunuz-TIKLAYIN

Neden Adıyaman ?

T.C. Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü ile yapılan bilimsel-teknik esaslı görüşmeler sonunda proje amacına en uygun sahaların Adıyaman ili sınırları içinde olduğunu tespit etmiştik.

Arazi mülkiyeti ve arazi kullanım özellikleri nedeniyle ağaçlandırma ve erozyon kontrolünün (3,000 hektardan büyük) tek bir blok sahada yapılması mümkün görülmemekteydi. Bu nedenle, Atatürk Barajı'na en büyük oranda silitasyon yapan, yani erozyon akıntısı taşıyan havzaların dağlık kesimlerde bulunduğu göz önüne alınarak ağaçlandırma ve erozyon kontrol faaliyetlerinin Çelikhan, Kahta, Samsat ve Gölbaşı ilçelerine dağıtılması uygun görülmüştü. Bu dikim alanlarının kamp yerine uzaklığı sırasıyla 38, 19, 22 ve 78 km olduğundan, buralara ulaşım 35 otobüs, 47 minibüs ve çok sayıda askeri araç ile sağlandı.

Yapılan çalışma basit ve sembolik bir ağaçlandırma faaliyeti değildi. Erozyon önlemenin hemen hemen her türlü teknik uygulaması gerçekleşti. Bu bağlamda 235 adet kuru duvar örülürken, 30 km teras hazırlandı ve 10 km dikenli tel ihatası yapıldı. Yüksek kodlarda ardıç, sedir, karaçam; daha düşük kodlarda akasya, akçaağaç, kızılçam; baraj gölü yakınına sahil çamı; dere yataklarına aşılı ceviz fidanları kullanılarak dikim yapılırken, düşük ve orta kodların değişik bölgelerine meşe palamudu (30 ton) ve badem tohumu (10 ton) ekildi. 12 iş günü içinde 5,000,000 fidan ve tohumu toprakla buluşturma projesi, sürekli sağanak yağışlar nedeniyle çalışılabilen 9 iş gününde 3,600,000 adet olarak gerçekleşti.

Sponsorlar

1998 Ocak ayında T.C. Orman Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı ile yapılan ilk temaslardan sonra böyle bir projeyi destekleyeceklerini umduğumuz 170 büyük şirkete sponsorluk istek dosyası gönderdik. Ekim sonuna yaklaşıldığında sadece Milli Piyango İdaresi, Asil Çelik, Coca-Cola, ENKA ve Gemak'dan olumlu yanıt gelmişti. Ancak, alınan yardımların toplamı, daha önce hesaplanmış olan 1.5 milyon dolarlık proje bütçesinin yalnızca 1/12 siydi.

Üniversitelerin çeşitli fakültelerinde gönüllü öğrenci kayıt masaları kurulduğunda ve üniversite yönetim kurullarından kamp süresi boyunca sınav yapılmaması ve kamp süresinin derse devama sayılması kararları çıktığında, 7. Kolordu Komutanlığı bünyesindeki 20. Zırhlı Tugay, Adıyaman'daki dev kampı ayağa dikmişti bile. Kampın kalıcı inşaatları (tuvalet, duşlar, anfitiyatro, su-elektrik-kanalizasyon şebekeleri) devam ediyordu. Tümü borç parayla !  Bu noktada Adıyaman Valiliği adeta karşılığı olmayan bir çek kesmişti. Verilen teminatların tek dayanağı inanç ve paylaşılan çoşkuydu. Tek sorun para bulmaktı ! 14 seyahat acentası ile yaz boyunca yapılan görüşmeler sonunda, Adıyaman'a gidiş-gelişi ve kamp süresince dikim alanlarına servisi sağlamak için gerekli olan 100 otobüsten 68 i için söz alınmıştı. 20 Ekim günü teyit etmek için tura çıkıldığında elimizde sadece ETS firmasının 1 adet otobüsünün bulunduğunu gördük...

Uzun uğraşılardan sonra Başbakan Sayın Mesut YILMAZ'a ulaştığımızda uykusuz geçen gecelerle her gün 24 saat süren panik son buldu. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür ettiğimiz Sayın Mesut YILMAZ, Sayın Yaşar TOPÇU, Sayın Ersin TARANOĞLU, gerek Başbakanlık Tanıtma Fonu'nu devreye sokarak doğrudan, gerekse İMKB'ye, ENKA'ya, THY'ye ve hatta otobüs şirketlerine bizzat telefon ederek dolaylı katkı sağladılar. Ayrıca, İstanbul Ecza Odası, İstanbul ve Anadolu yakası Ecza Kooperatifleri, TPAO, TEDAŞ, Gülsan, Limak, Karayolları Genel Müdürlüğü, Reis Gıda, Seyidoğlu, Eresin Hotel, Ulusoy, Adıyaman Belediyesi, Gaziantep Belediyesi ve Şanlıurfa Belediyesi'nin nakdi ve ayni yardımlarıyla projemiz, öngörülen bütçenin yaklaşık yarısıyla gerçekleştirildi. THY'in sağladığı olanaklar ise alışılagelmişin çok dışındaydı. Belki de dünyada ilk defa bir havayolu şirketi binlerce gönüllü öğrenciyi ücretsiz olarak 1,500 km öteye ve tekrar geriye taşıdı. Karayolunu kullanan öğrenci sayısı 4 adet çift katlı otobüsün kapasitesi ile sınırlanmıştı.

 

...ve  "Kamp"      

Kamp yeri olarak Adıyaman - Kahta karayolu'nun 12nci kilometresinde Hasancık Fidanlığı'nın karşısında İnceler köyünün karayoluna göre ön planında 140,000 metrekarelik düz bir arazi seçildi. İnceler köyünün hemen arkasındaki gölete bakan ve eğimi uygun bir tepeye 12,200 kişilik betonarme bir anfitiyatro inşaa ettik. Bu anfitiyatroya ulaşım için açılan ve asfaltlanan iki adet çevre yolu ve otopark sahası ile birlikte kampın toplam kullanım alanı 180,000 metrekareye ulaşıyordu. Kalıcı olarak inşa edilen 4 ayrı blokta, 205 tuvalet ve 50 duş kabini vardı. Sponsorluk vaadlerinden pek çoğunun yerine getirilmemiş olması ve gerçekleşen maddi yardımların ise son anda ulaşması nedeniyle, duşları kamp süresince kullanmak ne yazık ki mümkün olamadı. Tuvaletlerden önemli bir kısmının alafranga olması da ilk günlerde bazı sıkıntılar yarattı. Buna rağmen Adıyaman il merkezindeki öğrenci yurtlarının, jandarma alayı kışlasının ve bazı kamu kuruluşlarının kendi duşlarını Yeşil Öncüler'e açmasıyla ve kamp alanında askeri çadır-hamam kurulmasıyla kriz atlatıldı.

 Yeşil Öncü GAP Taburları, tümü sobalı olmak üzere toplam 440 çadırdan oluşan kente yerleştiler 
(20 kişilik 250 yatakhane, 17 sahra mutfağı, her biri 40 kişilik 120 yemekhane, 2 revir, 20 komuta, 5 adet erzak ve mutfak, 2 basın (10 hat fax bağlantılı ve bilgisayarlı), 1 postahane, 3 gazino, 2 diskotek, 3 kuaför, 1 kantin ve 3 depo çadırı). Kampın içme ve kullanma suyu 3.5 km hat döşenerek sağlandı. Kampın elektrik ihtiyacı için 8 adet çelik ve 23 adet ahşap direk, 400 kVA lık 2 trafo, toplam 18 km havai hat, 11 km kablo ve 2000 adet ampul kullanıldı. Kampın içine ve anfitiyatroya ulaşım amacıyla toplam 13 km asfalt yol döşendi.

Sabah kahvaltısı ve sıcak akşam yemeği kampta yenirken öğle yemekleri kumanya olarak dikim sahalarında yenildi. Ancak, yağmur nedeniyle dikime gidilemeyip kampta kalındığında sıcak öğle yemeği vardı. Bu yemek yine de pek rağbet görmedi; çünkü Şanlıurfa'da patlıcan kebabı "götürmek" öğrenciye daha cazip geldi. Gerek dikim alanlarına, gerekse yağmurlu akşamlarda il merkezindeki kapalı spor salonuna giderken konvoya sürekli asker ve trafik eskortu verildi.

Kampa çok sayıda öğrenci gönderen üniversitlerin rektörleri, öğrencilerini Adıyaman'da da yalnız bırakmadı. Önce İTÜ Rektörü Sayın Gülsün SAĞLAMER ve eşi, daha sonra YTÜ Rektörü Sayın Ayhan ALKIŞ ve son olarak da İÜ Rektörü Sayın Kemal ALEMDAROĞLU kampımızı ziyaret etti; hem de tüm fakülte dekanlarını kapsayan 57 kişilik bir profesörler kafilesiyle birlikte...

Kampın ünlü konuklarının başında hiç şüphesiz Sayın Başbakan refakatindeki Bakanlar yer aldı. İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Sayın Aytaç YALMAN ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal YILMAZ kamp çoşkusunu paylaşanlar arasındaydı.

Gençler hiç eğlencesiz kalmadı. Haluk LEVENT, MOĞOLLAR, Edip AKBAYRAM, Yeni Türkü, Gülay, Yılmaz SARPER ve Kolordu Bandosu ile orkestrası, akşam üstü yorgun argın dağdan inen gençlerin daha sarfedecek çok enerjileri olduğunu kanıtladılar.

 

 

 

 

 

 

 

Adıyaman halkıyla konserlerde bir arada olmanın dışında başka sosyal etkinliklerle de kaynaşma sağlandı. 40 köylü çoçuğunun sünnet töreni ve 60 çiftin nikah ve düğünü "Kirvem Üniversiteli Gençlik ve Mehmetçik / Nikah Şahitim Üniversiteli Gençlik ve Mehmetçik" pankartları altında kampımızda yapıldı.

Adıyaman dağlarına 3,600,000 fidanlık bir orman yavrusu bırakıp, 21 Kasım günü İstanbul'a dönen üniversiteli gönüllülere katılım sertifikaları, devlet erkanı ve sponsorlara teşekkür plaketleri 22 Aralık akşamı Abdi İpekçi Spor Salonunda düzenlenen müzikli bir törenle verildi. İnceler Köyü'nün tüm erkekleriyle birlikte çağrılmaksızın öğrencilerle birlikte yan yana fidan dikimine gelen muhtar Abuzer KARTAL törenin en renkli simalarından biriydi.

Bu büyük projenin hazırlanmasında çok sayıda çalışma arkadaşımızın ve yeni edindiğimiz dostların emeği geçti. Ancak, Atatürk Barajı'nı çevreleyen dağlara yeşil örtüyü seren gerçek kahramanlar okullarını bırakıp bu işe yüreğini ve emeğini koyarak "YEŞİL ÖNCÜ" ünvanını alan üniversiteli gençlerindir.

Onlara selam olsun !

 

 

 

İLKLER

İlk kez uçağa bindiler (öğrencilerin % 88 i)
İlk kez çadırda kaldılar (% 90)
İlk kez bir kış kampında sobalı bir çadırda kaldılar (% 99)
İlk kez askeri kampet üzerinde uyku tulumuna girip sularını mataradan içtiler (% 99.99)
İlk kez Güneydoğu'ya gittiler (% 96)
İlk kez Nemrut dağı'na çıktılar, Atatürk Barajı'nı, Gaziantep'i ve 
    Şanlıurfa'yı gördüler (% 99)
İlk kez mutfak nöbeti tutup, patates-soğan soydular. 
    4,500 kişiye kumanya hazırladılar (% 99)
İlk kez hastalanınca hastanede değil, çadır-revirde yattılar.
İlk kez Adıyaman halkı 15 günde 6 profesyonel konser izledi 
   
(son dört yılda sadece 1 konser izlemişlerdi)
İlk kez Güneydoğu'ya bir anfitiyatro yapıldı.
İlk kez Adıyaman'da 15,000 kişi bir gece konserinde buluştu.
İlk kez dünyada bir lidere, ülkesinin bir dağında fidan diken binlerce 
    üniversiteli genç tarafından yine dağda saygı duruşu yapıldı. 
    Hiçbir liderin anılmadığı gibi anıldı ATA.

 

 

Special thanks to Doc. Dr. Cuneyt Arslan for letting us use his page.  

Doc. Dr. Cuneyt Arslan

Istanbul Technical University

Metallurgical and Material Engineering Department 

34469 Maslak - Istanbul-Turkey

The address is: http://www2.itu.edu.tr/~arslanc/

 

Return to the Regions

Regions Contact Us Special Events Reservations Index Visitor's Guide Search
Home | Ana Sayfa | All About Turkey | Turkiye hakkindaki Hersey | Turkish Road Map | Historical Places in Adiyaman  | Historical Places in Turkey | Mt.Nemrut | Slide Shows | Related Links | Guest Book | Disclaimer | Send a Postcard | Travelers' Stories | Donate a little to help | Getting Around Istanbul | Adiyaman Forum